به صفحه نظرسنجی الک تیک خوش‌آمدید. در این پست دائمی تمامی نظرسنجی‌هایی که در کانال تلگرام و یا صفحه اینستاگرام الک تیک قرار داده‌شده، ارائه می‌شوند. ارزش این نظرسنجی‌ها در این است که می‌توان برآورد نسبی از یک جامعه آماری کوچک در اختیار داشت. اگرچه جامعه آماری دربرگیرنده صدها هزار نفر از مهندسان این مرز و بوم نیست، اما طبق اصل «مشت نمونه خروار است» می‌توان به آن‌ها توجه کرد. به پرسش و پاسخ کاربران می‌پردازیم:

۱- در تیرماه ۱۳۹۶ سؤالی از کاربران کانال تلگرامی الک تیک در مورد انواع گرایش رشته برق پرسیده شد. متن سؤال نظرسنجی این بود که «به نظر شما بهترین گرایش رشته مهندسی برق برای ورود به بازار کار کدام است؟» شکل زیر پاسخ کاربران را در قالب یک نمودار دایره‌ای نشان می‌دهد.

سوال و نمودار

همان‌طور که دیده می‌شود، سهم بیشتر نمودار اختصاص به گرایش قدرت با ۴۷ درصد آرا دارد. پس‌ازآن گرایش الکترونیک با ۱۹ درصد آرا در رتبه دوم است. اتوماسیون و ابزار دقیق با ۱۱ درصد، مهندسی پزشکی با ۸ درصد، مکاترونیک و رباتیک با ۶ درصد، مخابرات ۵ درصد و کنترل ۴ درصد رتبه‌های بعدی را به خود اختصاص داده‌اند.

این نمودار دید مناسبی به افراد علاقه‌مند به رشته مهندسی برق می‌دهد اما برای داشتن اطلاعات کامل‌تر نیاز به جامعه آماری بسیار بزرگ‌تری برای نظرسنجی می‌باشد.

همچنین بخوایند: مرور چند تعریف برقی!

۲- نظرسنجی در اینستاگرام با مضمون زیر اجرا شد: «شما به‌عنوان یک مهندس کارشناس موافق ورود به بازار کار و یا ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر هستید؟

با جامعه آماری حدوداً ۱۲۰۰ نفر پاسخ بدین شکل بود که: ۶۸ درصد موافق ورود به بازار کار بودند و ۳۲ درصد نیز ادامه تحصیل در مقاطع بالا را پیشنهاد می‌کردند. تصویر زیر مربوط به این نظرسنجی اینستاگرامی است.

از پیام‌های دریافتی می‌توان دریافت که برخی اعتقاد به هر دو راه به‌طور موازی دارند و بسیاری ادامه تحصیل در داخل کشور را اشتباه محض می‌دانند. گروهی نیز معتقد هستند که ادامه تحصیل مفید بوده و موجب باز شدن افق‌های بیشتر پیش روی یک مهندس خواهد شد.

درهرحال این آمار در سال ۹۶ می‌تواند گواه این باشد که ورود به بازار کار سودمندتر بوده و تأثیر مثبت‌تری نسبت به ادامه تحصیل و اتکا بر تئوری دارد. قضاوت با شما! 

۳- نظرسنجی بعدی در رابطه باعلاقه به رشته و با مضمون اینکه «اگر زمان به عقب برگردد آیا دوباره همین مسیر را طی می‌کنید یا نه؟» بود که ۵۷ درصد افراد بله و ۴۳ درصد نیز خیر را پاسخ خود قلمداد کردند. تصویر زیر مربوط به این نظرسنجی اینستاگرامی است.

اگرچه درصدهای مذکور بیانگر برتری افراد راضی است اما این رضایت مطلق نمی‌باشد. به‌بیان‌دیگر خیل عظیمی از جمعیت (۴۳ درصد) از رشته مهندسی (اکثریت برق) ناراضی بوده و این مسیر را اشتباه می‌دانند. این قضیه مضاف بر این است که بسیاری نیز پاسخ بله را انتخاب کردند تا ازلحاظ ذهنی دچار تناقض نشوند!

به‌طورکلی این نظرسنجی نشان می‌دهد که میزان رضایت و امید در بین جامع مهندسین مطلوب نبوده و به مرحله خطرناکی نزدیک می‌شود.

۴- نظرسنجی سوم اختصاص به سؤال بسیاری از افراد تحصیل‌کرده فعلی و دانشجویان دارد. سؤال با این مضمون بود که «برای یک فرد تحصیل‌کرده مهاجرت به خارج از کشور را پیشنهاد می‌کنید و یا ماندن و ساختن ایران؟»

۷۶ درصد افراد مهاجرت را پیشنهاد کرده و تنها ۲۴ درصد اعتقاد به ماندن و بهبود شرایط دارند. شکل زیر این نظرسنجی را نشان می‌دهد.

از پیام‌های دریافتی و درصدهای بالا می‌توان متوجه عدم امیدواری به بهبود شرایط و نارضایتی از اوضاع فعلی شد. شرایط نگران‌کننده که دانشجویان و فارغ‌التحصیلان فارغ از سطح سواد و دانش یک مسیر را می‌شناسند و آن خروج از مملکت است. عدم امیدواری جامع مهندسان قطعاً به ضرر بدنه صنعت داخلی بوده و سودی رایگان برای سایر کشورهای جهان می‌باشد.

فایل صوتی زیر یک تحلیل روان‌شناختی از قضیه ناامیدی و چرایی همه‌گیر شدن آن در جامعه مهندسین برق ارائه می‌دهد. این فایل صوتی با استناد براثر رولف دوبلی، هنر شفاف اندیشیدن می‌باشد. امیدوارم مفید واقع شود.

۵- برای درک تناسب بین پویایی یک جامعه و میزان مطالعه، نظرسنجی اینستاگرامی زیر انجام گرفت که در پایان و طبق انتظار، ۶۳ درصد میزان مطالعه کم و ۳۷ درصد متوسط رو به بالا داشتند.

 

۶- یک سؤال تکراری که همیشه با آن روبه‌رو بوده‌ام «درس بخوانیم یا نخوانیم؟» «کارشناسی ارشد و دکترا برویم یا نرویم؟» «ترک تحصیل کنیم؟» «بازار کار چطور است» و… به همین منظور فایل صوتی زیر را تهیه‌ و نظر خود را در آن مطرح کرده‌ام. امیدوارم مفید واقع شود.

بازدید مطلب:۶۷۸۴بار