
تشریح جامع مدار تشدید (رزونانس)
مدار تشدید یا رزونانس به مداراتی گفته میشود که در فرکانسی خاص راکتانس و یا سوسپتانس سلفی و خازنی آنها برابر شده و آن فرکانس خاص را فرکانس تشدید گویند. درواقع برای تحلیل مدارات تشدید از RLC استفاده میشود یعنی مداراتی شامل مقاومت، سلف و خازن. در مدارات RLC اگر منبع تغذیه دارای فرکانس متغیر باشد، رفتارهای متفاوتی از مدار نمایان خواهد شد.
مدارات تشدید در دو نوع سری و موازی قرار دارند. بهطور خلاصه در مدارات سری، هنگامیکه فرکانس رزونانس به مدار اعمال میشود، با برابری راکتانس های سلف و خازن، مقدار ولتاژ آنها صفر شده و حالت اتصال کوتاه پیدا میکنند. درنتیجه جریان مدار به حداکثر مقدار خود رسیده و امپدانس کل نیز کاهش مییابد.
بهطور بالعکس در مدارات تشدید موازی و در فرکانس تشدید، با برابری سوسپتانس های سلف و خازن مقدار ادمیتانس آنها صفر شده و مانند مدارباز خواهند بود. در این حالت مقدار ادمیتانس کل در حداقل مقدار قرار داشته و جریان نیز کاهش مییابد.
از نگاه فیزیکی در حالت تشدید فقط مقاومت در مدار وجود دارد. در مدارات تشدید سری تمام مجموع ولتاژ دو المان راکتیو برابر با صفر است (اندازه برابر و فاز مخالف). در مدارات تشدید موازی تمام جریان از مقاومت عبور کرده و مجموع جریان سلف و خازن صفر میباشد (اندازه برابر و جهت مخالف).
ازجمله نکات جالب مدارات تشدید، افزایش ولتاژ سلف و خازن در حالت سری و افزایش جریان شاخه LC (اصطلاحاً مدار تانک) بوده که از مقدار منبع تغذیه نیز فراتر میروند! 🙂
مدار رزونانس مزایای فراوانی دارد و شاید بتوان رزونانس را یک اصل بنیادی در ارتباطات مغناطیسی دانست. بهطور مثال تقریباً تمام کانال یابی های سیستمهای آنالوگ بر همین اصل مبتنی است. شما اگر رادیوهایی قدیمی را بازکنید و پیچ موج را بررسی کنید به یک خازن صفحهای میرسید و در حقیقت شما در حالت تغییر ظرفیت این خازن هستید که در کل هرکجا شما از ترکیب سلفها و این خازن بتوانید به فرکانسی برابر یک سایت فرستنده دست پیدا کنید سیگنال آن فرستنده را دریافت خواهید کرد.
حال که متن بالا را مطالعه کردهاید، دیدگاه کلی نسبت به مدارات رزونانس دارید. برای تحلیل و آنالیز جامع با نمودارهای گرافیکی فایلهای زیر تهیهشده است. ابتدا فایل مدارات تشدید سری و سپس مدارات تشدید موازی را دانلود و مطالعه کنید. همچنین برای درک عمیقتر و جامعتر فایل دیگری در رابطه با مدارات رزونانس تهیهشده که با ذکر مثال و نمودارهای کاربردی پدیده رزونانس در مدارهای الکتریکی را تشریح میکند.
مدار تشدید سری
مدار تشدید موازی
دانلود مستقیم
مطالعه آنلاین
دانلود غیر مستقیم
۱٫۸۶ مگابایت
ندارد
PDF
همچنین بخوانید: ساخت تثبیت کننده ولتاژ خروجی از برق شهر |
[ratings]
بازدید مطلب:۱۰۵۳۰بار
سلام من در ازمایشگاه فشار قوی شرکت نیروترانس کار میکنم سیستم تولید high voltageدر ازمایشگاه همین سیستم رزونانس سری هست اما المان متغیر سلف است برای ایجاد رزنانس نه فرکانس نه خازن با ولتاژ حدود ۳۰کیلو ولت ولتاژ حدود ۶۸۰کیلوولت تولید میکنیم با جریان کم میلی امپری مفاهیم رزونانس سری را درک میکنم اما اینکه چطور تولید high voltage میشود رانمیفهمم (در حالت رزونانس فقط مقاومت اهمی مدار موجود است که حدود چند اهم است پس جریان مدار خیلی زیاد میشود حدود ۳۰۰امپر که این جریان در مقاومت سلفی ولتاژ بالا ایجاد شود ولی حداکثر جریانی گه منبع ولتاژ ما میدهد ۳ امپر است اگر امکانش دارید یه توضیح برام بدید
با سلام دوست عزیز. حتما فایل رزونانس سری رو مطالعه کنید چون به جوابهاتون میرسید
سلام.
مهندس بزرگوار چقدر مطلب توی اینترنت درباره رزونانس دیدم ولی هیچ کدوم اندازه این مطلب شما درک منو از رزونانس بالا نبرد.ممنون ازشما
سپاسگذارم و خوشحالم مفید بود
بسیار مفهومی و کاربردی .موفق باشی مهندس
ممنونم و سپاس
با سلام و وقت بخیر من یک مدار کوره القایی دارم میخواستم بدونم چجوری میتونم دوتا سلف و دوتا خازن رو قرار بدم تا تشدید در مدار صورت بگیره و مدار کار کنه
عالی بود.دمت گرم